Søvnvejledning

Har du svært ved at sove, at få en ordentlig søvn, og bekymrer det dig? føler du dig ofte udmattet? Så er der flere ting du kan gøre.

Vi kan sammen finde ud af hvad der er på spil, både ved at samtale omkring almindelige søvnråd du kan følge, og ud fra en søvndagbog som du kan udfylde og som giver nogle pejlemærker til hvordan du kommer videre.
I forhold til søvn oplever også mange mennesker tankemylder før sengetid, opvågnen midt om natten, livagtige drømme eller mareridt med mere. Alt sammen noget der kan arbejdes med i forhold til søvn.

Ud over de almindelige søvnråd og søvndagbog kan vi arbejde med fokus på afspænding via meditation og kropsscanning og ”mindfulde” tanker.

Et af søvnrådene kommer her og handler måske overraskende om at:

… Hvis du ikke kan sove, så stå op!

For når du ikke kan sove og du prøver på at sove alligevel, så træner du faktisk dig selv i IKKE at være i stand til at falde i søvn, IKKE at kunne sove.

Når du ikke kan sove og ligger og vender og drejer dig skal du i stedet bare være med at du nok ikke falder i søvn lige nu, og så forsøge at fokusere på ting som er rare og som ikke giver modstand.
Det kan være på ydre ting, men også på indre ting, på dine tanker, følelser og tilstande.

Jeg ligger i min seng, men jeg sover ikke, hvad kunne jeg gøre? Jeg kan mærke sengen, værdsætte den bløde seng og min dejlige pude… Jeg kan nyde at jeg ligger her og tænker dejlige ting, har god tid og ikke skal foretage mig noget, eller jeg kan bekymre mig om i morgen.

Hvad er bedst for mig? Hvad vælger jeg?
Vælg nogle andre tanker end dem der gør modstand.

 

”Jeg kan ikke sove!”
Eller…
”Måske behøver jeg ikke så meget søvn lige nu?”

”Jeg kommer til at være så forfærdelig træt i morgen!”
Eller…
”Jeg kan ikke kontrollere hvordan jeg får det i morgen, jeg har kun magt over mit nu!”

”Jeg kan ikke sove!
Eller…
”Det er dejligt bare at ligge her.”

”I morgen bliver skrækkelig!”,
Eller…
”Den her seng føles dejlig blød.”

”Jeg MÅ bare komme i gang med at sove!”
Eller…
Jeg har masser af tid.

”Jeg bliver så træt i morgen!”
Eller…
”Der er ikke noget jeg behøver gøre lige nu.”

”Jeg sover ALDRIG godt!
Eller…
”Jeg hviler mig og min krop får hvile selvom jeg ikke sover.”

Selvom du gerne ville sove så du kan få lov at føle dig udhvilet dagen efter, så nytter tanken ikke noget. Du kan ikke dirigere dit ”i morgen”, men du kan forsøge at være med dit nu, være i dit nu og få det bedste ud af det.

At længes efter at kunne sove, af alle de gode grunde der kan være, og så ikke kunne sove giver kun modstand og modstand gør det meget vanskeligere at falde i søvn.